NASA potvrdila, že na ISS zastavili únik čpavku z americkej sekcie

17.05.2013 Celý región

Washington/Moskva (TASR) - Americkým astronautom sa podarilo úplne odstrániť príčinu úniku amoniaku z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ktorú posádka zaregistrovala 9. mája.
"Podarilo sa nám odstrániť príčinu veľkého úniku (amoniaku). Chladiaci systém teraz pracuje normálne," potvrdil v noci nadnes predstaviteľ riadiaceho centra amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).
Porucha si pred niekoľkými dňami vynútila neplánovaný výstup astronautov Christophera Cassidyho a Thomasa Marshburna do voľného kozmického priestoru.
Snímky, ktoré posádka zaslala na Zem, potvrdili poškodenie jednej časti chladiaceho systému v americkom segmente ISS, kde došlo k podobnej poruche už začiatkom novembra 2012. Ruský segment i ostatné časti ISS pracovali ako obvykle.
Únik amoniaku si vyžiadal odstavenie jedného z ôsmich solárnych panelov. Podľa vyjadrenia NASA vesmírna stanica napriek tomu pokračovala plnohodnotne v prevádzke aj so siedmimi panelmi, určenými na výrobu elektriny.
Amoniak (čpavok) sa používa na chladenie obvodov, ktorými sa privádza elektrina vyrábaná solárnymi panelmi. Pri bežnom tlaku a teplote ide o nebezpečný, jedovatý, žieravý a bezfarebný plyn.
 

Vyberte región